Колективом ЧРЦДЮТ у формі невимушених, але відвертих бесід та інтерв'ю було з'ясовано: трансформація освіти є НЕОБХІДНОЮ.



Головна » 2015 » Жовтень » 8 » Поради батькам
11:54
Поради батькам
Поради для батьків.
1. Радійте Вашій дитині!
2. Розмовляйте з дитиною спокійним голосом. Для дитини Ви — зразок мовлення, адже вона вчиться мови, наслідуючи, слухаючи, спостерігаючи. Ваша дитина буде говорити так, як Ви. Малюк успішніше засвоює мову тоді, коли дорослі слухають його, спілкуються, розмовляють. Виявляйте готовність слухати. Якщо роль слухача Вас втомлює, якщо Ви поспішаєте, не забувайте: терпіння, виявлене в дошкільний період, суттєво полегшить ваші проблеми в майбутньому.
3. Щодня читайте дитині. Розучуйте скоромовки, чистомовки.
4. Приділяйте дитині якомога більше часу. Саме в дошкільні роки закладаються основи впевненості в собі та успішного спілкування поза сім'єю. Від рівня раннього мовленнєвого розвитку залежатиме подальший процес успішного становлення та зростання дитини в школі.
5. Не забувайте, що мова та мовлення краще розвиваються в атмосфері спокою, безпеки та любові.
6. У кожної дитини свій темперамент, свої потреби, інтереси. Поважайте її неповторність.
7. Розвивайте основні лінії дошкільного дитинства: вміння слухати, бачити, відчувати.
8. Допомагайте дитині розвивати дрібну моторику м'язів руки, аби їй було легше опановувати письмо. Для цього необхідно вчити її вирізати, малювати, зафарбовувати, будувати, складати невеликі за розміром деталі, зображення. Навчіть дитину зав’язувати та розв’язувати вузлики.
9. Забезпечуйте можливості та умови для повноцінної гри. Гра — це провідна діяльність дошкільника. Л.С. Виготський відзначав: «Чим краще дитина грається, тим краще вона підготовлена до навчання у школі».
10. Допомагайте дитині осягнути склад числа. Немає необхідності, щоб вона механічно лічила до 100 і більше. Нехай рахує до 10-20, але особливо важливо розуміти і знати, з яких чисел складається 5 , а з яких — 7 тощо. Це є основою понятійного мислення, розуміння основ математики, а не механічного запам’ятовування.
11. Працюйте над розвитком пам'яті дитини, її уваги, мислення. Для цього пропонується багато ігор, головоломок, задач у малюнках.
12. Запровадьте в сім'ї єдиний режим і дотримуйтеся його виконання. Це правило є обов'язковим для всіх членів родини.
13. Дитина повинна мати певне доручення і відповідати за його виконання.
14. Необхідною умовою емоційно-вольового розвитку дитини є спільність вимог до неї з боку всіх членів родини.

Фрази, які не треба говорити дитині

Усім батькам відомо: виховання дитини - заняття непросте. Треба увесь час контролювати свої емоції, оскільки діти хоч і є квітами життя, але час від часу вони можуть викликати в нас і негативні емоції, такі як злість, роздратування, розчарування і так далі. Проте якщо батьки хочуть виховувати дитину правильно, то їм завжди слід контролювати свої емоції. І ось психологи вирішили скласти список з дев'яти гірших фраз, які батьки найчастіше говорять своїм дітям.
Залиш мене в спокої!
Варіації цієї фрази можуть бути різними - зокрема, "відстань від мене", "не заважай", "я зараз зайнятий" і так далі. Річ у тому, що у дітей в процесі їх розвитку в мозку формуються чіткі моделі взаємовідносин з батьками, і якщо батько або мати очевидним чином ігнорують дитину на користь інших занять, то у дитини згодом підсвідомо складеться модель, що батькам, по суті, немає діла до його інтересів, а це потім гарантовано проявиться, коли він вже стане дорослим.
Ти такий...
Ярлик, повішений на дитину в дитинстві з високою часткою ймовірності вплине на формування його характеру. "Дурнуватий", "Вередливий", "Ледачий", "Безнадійний" - усього цього краще не вживати в спілкуванні з дітьми. І ні в якому разі не можна повторювати такі слова по декілька разів. Психологи також радять обережніше відноситися і до емоційно нейтральних або позитивних ярликів - адже також невідомо які наслідки можуть мати вони.
Не плач
Таким чином Ви даєте зрозуміти, що почуття, із-за яких він плаче, у Ваших очах є незначними. Краще проявити трохи більше чуйності, пояснити, що боятися нічого або, що біль скоро пройде - так дитина знатиме, що Ви на її стороні і Вам не все одно.

Чому ти не можеш бути як твоя сестра (брат)?
Подібні порівняння з сестрою, братом, сусідською дитиною або кимось іншим небезпечні не лише тим, що можуть викликати довгострокову образу, але і тим, що вони в змозі спровокувати реакцію у відповідь - небажання робити те, що Ви хочете - доїдати сніданок, ходити на горщик або щось ще.
Квапся
Не секрет, що у Вас є свої справи, турботи, власний графік, який не дозволяє Вам втрачати час на порожньому місці. Проте прислухайтеся до свого тону, коли Ви говорите це слово (чи його аналоги) - адже Ви фактично примушуєте дитину відчувати свою провину за те, що він заподіює Вам незручності.
Молодець!
Здавалося б - що може бути не так з цією фразою? Проте психологи упевнені, коли за кожен успіх дитини Ви використовуєте одну і ту ж фразу похвали, вона стає знеособленою. Тобто дитина починає сприймати її як деяку механічну відповідь, і знову ж таки на підсвідомому рівні перестає надавати подібним словам яке-небудь значення. Це психологічна тонкість, але краще про неї не забувати, і намагатися заохочувати успіхи дитини по-різному.
Переглядів: 444 | Додав: Anastation | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: