Колективом ЧРЦДЮТ у формі невимушених, але відвертих бесід та інтерв'ю було з'ясовано: трансформація освіти є НЕОБХІДНОЮ.



Головна » 2013 » Січень » 8 » Грудневий дайджест. МАН-2013
10:12
Грудневий дайджест. МАН-2013

Мала академія наук України (МАН) – можливість для саморозвитку  та професійної орієнтації юних науковців!
13 грудня 2012 року у районному будинку культури відбувся заключний етап районного конкурсу  науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН – захист  робіт з  таких наукових відділень: філології та мистецтвознавства; хімії та біології, екології та аграрних наук; фізики та астрономії; математики; комп’ютерних наук.
       Організатори заходу – Чугуївський районний Центр дитячої та юнацької творчості, створили максимально сприятливі умови проведення районного конкурсу. Захист робіт проходив у двох приміщенням РБК: малій залі та фойє.  Всі  приміщення були відповідно технічно оснащені для проведення якісної презентації науково-дослідницьких робіт.
     Особливу увагу колектив Чугуївського районного Центру дитячої та юнацької творчості приділив зустрічі учасників конкурсу та проведенню організаційної частини заходу. Для учасників була організована фото сесія біля рекламного банера «МАН», проведено експрес--інтервю та організована  брейк-кава.   
      Всі учасники конкурсу-захисту отримали в подарунок покет-буки під назвою «70 и 1 совет оратору», які розробили педагоги Центру спільно з лідерами районного учнівського самоврядування та солодкі новорічні подарунки від відділу освіти Чугуївської райдержадміністрації. 
          Щороку інтелектуально обдаровані учні Чугуївського району беруть участь у роботі Харківського територіального відділення Малої академії наук. Кількість учасників районного етапу МАН стрімко зростає, особливо  протягом останніх двох років (з 20 до 60 учнів). Цього року кількість учасників становила близько 60 учнів. Юні дослідники   мають можливість розвивати свої здібності майже у будь-якій галузі сучасної науки. В територіальному відділенні МАН працює 9 наукових відділень, 49 секцій, за організацію   роботи яких відповідає ЧРЦДЮТ  та 5 наукових відділення, 15 секцій,  за організацію   цих відділень відповідає ЧРЦТКЕ УМ.
   Районний конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України традиційно проходить у три етапи:
-          перевірка та оцінювання членами журі науково-дослідницьких робіт (заочне оцінювання);
-          виконання контрольних завдань з базових дисциплін;
-          захист науково-дослідницької роботи.
     Заочне оцінювання та написання контрольних робіт учні вже подолали. Залишився найбільш відповідальний етап – презентація та захист науково-дослідницьких робіт, який відбувся  13 грудня 2012 року у районному будинку культури. На розгляд журі було подано 29 науково-дослідницьких робіт з  таких наукових відділень: філології та мистецтвознавства; хімії та біології, екології та аграрних наук; фізики та астрономії; математики; комп’ютерних наук. Дорече,  роботи з відділення комп’ютерних наук за час існування Малої академії наук на рівні районного етапу представлені вперше. В конкурсі-захисті взяли участь юні науковці 7-11 класів з 16 шкіл району: Новопокровський НВК, Коробочинський НВК, Іванівський НВК, Малинівська гімназія, Малинівська ЗОШ І-ІІІ ст., Волохово-Ярський НВК, Тернівський НВК, Введенський НВК, Зарожненський НВК, Базаліївська ЗОШ І-ІІІ ст., Есхарівська ЗОШ І-ІІІ ст., Великобабчанський НВК, Кам’яноярузький НВК,  Мосьпановський НВК, Старопокровська ЗОШ І-ІІІ ст., Юрченківська ЗОШ І-ІІ ст.
     Захист науково-дослідницьких робіт відбувся  в атмосфері взаєморозуміння та   поваги до виступаючих.  Різноманітна тематика робіт не засмутила учасників конкурсу. Всі  учні були не тільки активними слухачами, але й проявляли велику зацікавленість науковими роботами. Доказом чого стала  активна  кваліфікована участь юних науковців у веденні дискусії. Компетентність та вичерпаність відповідей, вільне володіння матеріалом, вміння аргументувати та розкривати тему роботи, культура спілкування деяких учасників вразила членів журі. Багато робіт викликали дуже активну дискусію.
      Наприкінці заходу були підведені підсумки конкурсу-захисту, визначені переможці районного конкурсу. Результатом проведення підсумкової рефлексії у вигляді анкетування учнів стала подяка учасників конкурсу організаторам заходу за:
-          проведення фото сесії, 
-          експрес- інтерв’ю,
-          брейк-кави,
-          відповідну технічну оснащеність,
-          доброзичливість членів журі,
-          цікаві запитання під час обговорення наукових робіт.
    Звичайно, всім сподобались новорічні подарунки, які підняли настрій та створили атмосферу новорічних свят.
        Районний етап МАН – це тільки початок шляху. Переможці братимуть участь в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України у 2012/2013 н. р. Сподіваємось, що цього року учасники обласного етапу обов’язково стануть переможцями та представлятимуть Харківську область на Всеукраїнському конкурсі-захисті у місті Києві.
Переглядів: 566 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: